Despre mine
Mă numesc Anca-Roxana Pavalache.
Eu sunt:
-psiholog clinician
-consilier dezvoltare personala și consilier vocational
-psihoterapeut sistemic de cuplu și familie
-terapeut neurofeedback
Ce pot face?
Vă ofer un spațiu sigur în care puteți să vă deschideți sufletul și mintea. Așa veți putea găsi soluții și răspunsuri la diferitele probleme cu care vă confruntați și care pot să ducă la unele dificultăți sau chiar blocaje. Vă veți cunoașteți și vă veți înțelege mai bine. Însă, și mai mult, îi veți înțelege pe cei care vi se află în preajmă. Veți înțelege că există și alte perspective ale unei situații, ale unei probleme.
Veți putea să obțineți echilibrul. Veți reuși să depășiți mai ușor situațiile de criză, să vă aflați punctele tari, aptitudinile și competențele, să urmați calea cea mai potrivită pentru dezvoltarea personală, în identificarea filierei educaționale și dezvoltarea carierei.
Vă voi ghida în situații cu care vă confruntați în familiile voastre, pentru a înțelege sursa problemelor, influența reciprocă a membrilor ei, care este rolul dumneavoastră în menținerea lor, cum pot fi gestionate problemele pentru a fi rezolvate și cum puteți fi de folos atunci când unul dintre ceilalți are de rezolvat o problemă ( sau mai multe).
Veți fi ajutați să înțelegeți cum s-a ajuns într-o situație aparent fără ieșire în relația de cuplu, care este contribuția dumneavoastră și care este punctul de vedere al celuilalt, ce gânduri și emoții stau în spatele comportamentului nedorit al partenerului, dar și care pot fi căile de a salva, de a modela o relație de cuplu pentru a o aduce la echilibrul. Uneori, când rănile sunt prea adânci ajutorul constă în încheierea relației în termeni amiabili, mai ales că uneori partenerii au copii împreună și este important să înțeleagă că sunt nevoiți să mențină o legătură care să îi afecteze cât mai puțin pe copii.
Clienții mei vor primi înțelegere, ascultare activă, empatie, confidențialitate și acceptare necondiționată dar și metode și tehnici, informații care îi vor ajuta să crească, să se maturizeze, să își atingă potențialul maxim, să se echilibreze.pute
Experiența anterioară
Am absolvit Facultatea de Medicina din Constanta în anul 1998 si am lucrat ca medic de familie, apoi medic de laborator
Ca medic de familie am înțeles că pacienții mei aveau nevoie de mai mult decât o consultație și un tratament. Pacienții vârstnici aveau nevoie să vorbească despre singurătate, despre dureri, despre copii lor, dar și mai mult despre nepoții lor. Gravidele îmi spuneau despre temerile lor: oare chiar este bine copilul, dacă are ceva ce a scăpat la control, cum va fi la naștere, oare e mai bine să nasc normal sau prin cezariană ( oare e mai bine cu anestezie generală….dar dacă nu mă mai trezesc), dacă nu îl voi putea alăpta. Mămicile cu nou născuți sau sugari vorbeau despre cât de epuizate se simțeau după nopțile nedormite, despre colicile bebelușului și neputința pe care o simțeau, despre faptul că nu aveau mai deloc timp de ele. Mamele de copii mai mari vorbeau despre adaptarea la gradiniță și școală, iar cele de adolescenți despre schimbarea copiilor („ era așa de cuminte și acum nu îl mai recunosc”)și despre confruntările pe care ele le aveau cu aceștia, care voiau să aibă libertate și zero responsabilități. Mai erau și adulții care se confruntau cu concedieri, schimbarea locului de muncă, divorțuri, pierderi ale persoanelor dragi.
Empatia, deschiderea, înțelegerea și experiența mea de viață m-a ajutat să îi susțin în diferitele situații cu care se confruntau, să îi ajut să înțeleagă că este normal să avem emoții și îngrijorări în anumite etape ale vieții.
În această perioadă am „cunoscut” mai bine psihosomatica, participând la un curs dedicat medicilor de familie. Și am înțeles că unele boli pot fi tratate prin mijloace psihice și nu au nevoie de medicație. Atunci m-am simțit atrasă de psihologie.
Dar viața uneori te duce în alte locuri. Și asa am ajuns specialist în medicină de laborator. Contactul cu pacienții s-a redus la consilierea privind rezultatele obținute în urma analizelor efectuate de aceștia, atunci când ele ieșeau din limite, când era necesară repetarea acestora. Și iarași am sesizat că acești oameni ajungeau să îmi povestească despre viața lor, despre temerile lor, despre nevoile lor.
În laborator coordonam un grup mic de angajați. Le cunoșteam familiile, unele dintre probleme, situații cu care se confruntau. Însă se întâmpla să vină colegi și din alte departamente care mi se confesau, cu încrederea că discuțiile noastre rămâneau confidențiale.
Momentul de răscruce
Însă a existat un moment în care s-au adunat multe emoții negative, poate și pentru că de foarte puține ori reușeam să plec atunci când se terminau cele 7 ore ale programului de lucru. Nu puteam să plec fără ca totul să fie rezolvat. Însă primeam telefoane și în afara programului de lucru. Și așa am pierdut….timpul pentru familie. Și am acumulat stres. Care s-a repercutat asupra familiei mele. Uneori eram așa de obosită și nervoasă încat copiii mei alegeau să se retargă fiecare în camera lor, unde mama nu mai țipa. A fost un moment în care m-am simțit ca într-o cușcă. Mă sufocam. Simțeam că nu ăsta este drumul meu. Și am apelat la un psihoterapeut care m-a ajutat să înțeleg că este momentul pentru schimbare. Și atunci a revenit în mintea mea perioada în care am făcut cursul de psihosomatică….următorul pas a fost înscrierea la Facultatea de Psihologie a Universității „Andrei Șaguna” din Constanța. La 51 de ani. Și nu m-am oprit aici. Am făcut și masterul în „Psihologie clinică, evaluare și intervenție terapeutică”. Tot la Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța.
Cum am această aplecare spre ascultare, empatie, dorința de a ajuta oamenii care aparțin unor familii, mi s-a părut firesc să fac o formare în „Evaluare și intervenție sistemică asupra problematicii familiei și cuplului”.
Sunt psiholog clinician. Sunt consilier vocațional. Sunt consilier de dezvoltare personală.
Și nu mă voi opri aici. Pentru că este important să mă instruiesc permanent pentru a acumula noi cunoștințe, a cunoaște noi metode și tehnici pentru a veni în ajutorul clienților mei.