Consiliere copii

Evoluția generală a unui copil este direct și puternic influențată de dezvoltarea emoțională, fizică și socială încă de la o vârstă fragedă. Pentru fiecare individ copilăria reprezintă experiența formatoare cea mai importantă. Prin urmare, să-ți menții copilul fericit, curios și încrezător în această perioadă este esențial. Pentru a asigura acest lucru, ofer ședințe de consiliere pentru copii. Acestea sunt concepute pentru a îmbunătăți experiența copilăriei și pentru a depăși nesiguranța care poate apărea pe parcurs.

Legăturile pe care copilul le formează cu părinții sau cu alte persoane importante din viața sa (bunic, învățător, bonă,etc) și experiențele lor inițiale de învățare au un rol însemnat prin aceea că afectează profund dezvoltarea lor fizică, cognitivă, emoțională și socială. Există persoane care sunt predispuse, din cauza factorilor de risc genetici sau biologici,  să dezvolte anumite tulburări, care nu le pot permite adaptarea în familie, școală sau comunitate, relații echilibrate cu colegii lor. Prin optimizarea primilor ani de viață putem să îi asiguram copilului un viitor de succes. Aceasta este cea mai bună investiție pe care o putem face.

Copilul are nevoie de consiliere psihologică atunci când:

Este agitat, nervos;

Are probleme de comunicare și relaționare (la gradiniță sau la școală)

Nu are prieteni;

Este agresiv cu ceilalți copii;

Este temător, speriat, se izolează de ceilalți copii;

Are insomnii, coșmaruri, somn agitat;

Se îmbolnăvește des și ușor, iar medicii nu dau de cap bolii pe care o are;

Are perturbări de comportament ca urmare a apariției unui nou membru al familiei

Are probleme școlare( dificultăți de învățate, săderea randamentului școlar, absenteism, abandon școlar);

În cazul decesului unui membru al familiei, divorțul/separarea părinților;

În cazul unor boli, traumatisme ale copilului.

În consiliere, psihologul are rolul de a ajuta copiii cu dificultăți emoționale sau de comportament prin diferite tehnici și metode utilizate. Aceste instrumente vor aduce schimbare în modul în care gândesc, simt și se comportă. Clienții copii sunt susținuți emoțional pentru a-și putea atinge obiectivele stabilite. Obiectivele se pot concentra pe înțelegerea propriilor gânduri și sentimente, pe găsirea de noi soluții la situațiile apărute, pe rezolvarea conflictelor, pe o mai bună comunicare, pe consiliere școlară și psihoeducație, etc.

În cazul părinților, psihologul va oferi, în ședințe separate, consiliere cu privire la educația și comportamentul pe care aceștia este necesar să îl aibă față de copiii lor, dar și dezvoltarea abilităților și cunoștințelor necesare părinților cu copii mai dificili.

 

La prima ședință de consiliere:

Psihologul va pune întrebări copilului. Va încerca să afle situațiile cu care se confruntă acesta. Este de preferat ca un copil minor să fie însoțit de ambii părinți. În această primă ședință vor participa la conversație atât copilul, cât și părinții pentru a-și exprima așteptările. Accentul se va pune pe situațiile cu care se confruntă copilul în alegerea obiectivelor.

În cursul ședințelor de consiliere, în funcție de obiectivele alese și acolo unde este cazul, se poate face evaluarea atenției, a memoriei, nivelului de inteligență, a modelelor de gândire, a atitudinii față de sine și față de ceilalți, capacitatea observațională și răspunsurile emoționale ale subiectului la un material slab structurat, teste proiective, s.a.

 

Pentru ședințele de consiliere este obligatoriu acordul ambilor părinți.

În cursul acestei ședințe clientul și psihoterapeutul se vor cunoaște, vor analiza dacă cei doi sunt compatibili, pentru că doar astfel vor putea lucra împreună.